Jak właściwie przechowywać jabłka?

Nowe technologie umożliwiły dostarczanie świeżej, łatwo psującej się żywności i innych produktów z jednej strony świata na drugą bez narażania ich na psucie się.

Przechowywanie owoców, warzyw czy kwiatów w chłodni o kontrolowanej temperaturze, która zapobiega zepsuciu, więdnięciu lub wysychaniu. Zarówno plantator jak i dostawca może mieć chłodnie do odpowiedniego przechowywania produktów, zanim dotrą do użytkowników końcowych. Użytkownicy końcowi mogą mieć chłodnie do przechowywania produktów o kontrolowanej temperaturze po ich otrzymaniu, ale zanim będą musieli z nich skorzystać.

Klienci mają wysokie oczekiwania co do dostępności świeżych i zdrowych kwiatów, owoców i warzyw, dlatego rolnicy i przedsiębiorcy muszą zrobić wszystko, co możliwe, aby zoptymalizować swoje procesy i urządzenia, aby utrzymać rentowność przechowywania i sprzedaży. Przy tak wielu różnorodnych potrzebach klientów coraz częściej korzysta się z niestandardowych chłodni zawierających kilka sektorów do jednoczesnego chłodzenia i przechowywania różnych rodzajów warzyw i owoców.

Chociaż pozwala to na bardziej wydajną pracę w zależności od potrzeb konkretnego klienta, może to być ryzykowne przedsięwzięcie, ponieważ może być trudno odpowiednio ustawić temperaturę dla całej chłodni. Ma to także związek z charakterem samych przechowywanych towarów.

Różne produkty mają różne okresy przydatności do spożycia, zakresy temperatur, w których muszą być przechowywane, oraz ilość czasu, jaki mogą spędzić między chłodniami a pojazdem transportowym przed zepsuciem, dlatego należy to wziąć pod uwagę. Aby jeszcze bardziej skomplikować sytuację, do każdego rodzaju produktu dołączone są przepisy bezpieczeństwa żywności i produktów, które wymagają transportu i przechowywania w kontrolowanej temperaturze, dlatego dowiedz się jak przechowywać jabłka w prawidłowy sposób. Kontenery chłodnicze są najbardziej podstawową i często najbardziej opłacalną opcją do przechowywania w niskich temperaturach niewielkich ilości produktów wrażliwych na temperaturę. Mogą być również mobilne, co daje im dodatkową elastyczność. Wiele firm, które korzystają z chłodni, ma złożone potrzeby w zależności od charakteru swoich produktów i preferencji konsumentów końcowych.